Jdi na obsah Jdi na menu
 


130. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Oldřichovice

Dne 20.7. 2024 slavil náš Sbor dobrovolných hasičů 130. let od svého založení. Od časného rána nás tímto slavnostním dnem doprovázela dechová hudba Malenovjanka.
Oslavy byly zahájeny v ranních hodinách slavnostní svatou mší za všechny živé i zemřelé hasiče z Oldřichovic v kostele svaté Zdislavy. Po té následovala slavnostní. Valná hromada za účastí všech okolních sborů okrsku, a dále SDH Karlovice. Na tuto Valnou hromadu byla pozvána i řada významných hostů, v čele se starostkou obce p. Marií Bartkovou. Dále byli přítomni hosté z OSH Zlín p. Nevařil, starosta OSH a p. Zdeněk Hradil, garant našeho okrsku. Pozvání také přijaly zástupkyně Českého červeného kříže Oldřichovice a zástupci sportovního oddílu Pivoj Oldřichovice.
Výroční valnou hromadu zahájil čestný starosta sboru p. Josef Kotas, který přivítal všechny přítomné hosty a požádal přítomné o uctění památky zemřelých členú tichou vzpomínkou.
Poté následovala výroční zpráva o činnosti SDH a JSDH za posledních 10 let.
Po přednesení zprávy následovalo ocenění vybraných členú sboru. Vybraní členové obdrželi ocenění od čestného uznání udělovaného sborem až po vysoké vyznamenání za věrnost a mimořádné zásluhy.
Po ocenění členú následovala diskuze. Jako první se ujala slova starostka obce p. Marie Bartková. Paní starostka pozdravila všechny přítomné a popřála sboru mnoho úspěchú do dalších let. Dále velmi kladně zhodnotila spolupráci mezi sborem a obcí Oldřichovice. Také velmi pozitivně zhodnotila práci jednotky SDH a její spolupráci s obcí.
Poté se do diskuze přihlásili p. Nevařil a p. Hradil kteří přednesli zdravici OSH a popřáli sboru mnoho úspěchu v další činnosti. Dále se postupně v diskuzi se svými zdravicemi vystřídali všichni zástupci okolních sborů a popřáli mnoho úspěchu v další činnosti sboru.
Na konec Valné hromady čestný starosta p. Kotas poděkoval všem hostům za účast a Valnou hromadu ukončil.
Po obědě následoval slavnostní pochod obcí spolu s dechovou hudbou Malenovjanka. Cestou jsme se zastavili u pomníku presidenta T.G. Masaryka, který byl v roce 1935 jmenován čestným občanem Oldřichovic.
Poté prúvod pokračoval až do místního sportovního areálu, kde probíhala druhá část slavnostního dne, a to ukázky techniky a a ukázky zásahu. Přítomní diváci zde mohli shlédnout výstavu historické i soudobé požární techniky. Ve 14 hod začaly ukázky zásahu techniky.
Jako první se představila ruční stříkačka, kterou nám předvedli hasiči z Pohořelic. Poté následovala ukázka zásahu motorové stříkačky Pařík. Následovala ukázka zásahu s přenosnou stříkačkou PS8.
Poté svou ukázku předvedli mladí hasiči. Následovala ukázka hašení hořícího oleje, která se setkala s velkým úspěchem. Dále jsme předvedli prezentaci naší nové dýchací techniky, kterou jsme v letošním roce obdrželi díky dotaci Zlínského kraje určené pro dobrovolné hasiče a finančnímu příspěvku z rozpočtu obce. Tato nová, moderní špičková technika nahradila již starou a nevyhovující dýchací techniku, kterou naše jednotka doposud využívala.
Další ukázkou bylo vyproštění zavalené osoby stavením materiálem, kterou předvedla JSDH Halenkovice.
Poslední ukázkou která se uskutečnila byl reálný požár osobního automobilu a jeho hašení, které provedla naše jednotka. Diváci tak shlédli reálný požár automobilu, při kterém se mohli přesvědčit o tom, jak rychle se požár automobilu múže rozvinout, a jaké nebezpečí čeká na zasahující hasiče. Po příjezdu naše jednotka zahájila prúzkum a poté hašení automobilu, kdy se po chvíli podařilo požár bezpečně uhasit.
Na závěr následovala pěnová párty s naší jednotkou, kdy členové jednotky vytvořili velké množství pěny a děti měly možnost se v pěně, která byla vytvořena z mýdla patřičně vydovádět.
Celá odpolední akce byla velmi kladně ohodnocena přítomnými diváky, kteří se sešli pro nás v překvapivě velkém množství.
Poděkování patří všem, kteří se na této akci podíleli a také všem dobrovolníkúm z obce, kteří byli ochotni nám celý den pomáhat při zajišťování této celodenní náročné akce.
 
Rozsáhlou fotogalerii múžete shlédnout na https://www.rajce.idnes.cz/.../130-vyroci-zalozeni-sdh...
Ukázka hašení automobilu: https://www.youtube.com/watch?v=IWlJdVqoQ_U
Petr Měrka
velitel SDH a JSDH
dsc_1289.jpg